How can the functional program of a sports hall be transformed into a vertical layering of landscapes?

As part of the competition, a triple gymnasium with a grandstand, movement centre, buffet and office wing had to be planned for the Graz location.

DIE VIER GESCHICHTETEN WELTEN

The actual challenge is the productive interpretation of the task of transforming the desired object or plot planning into an urban development project: the cloud stages an intervention in the surroundings without physically crossing the boundaries of the plot. The spatial configuration of the sports hall lends the entire environment a surprising identity by rediscovering the existing space. The spatial programme is split—the sports hall at the bottom, the ABC and the administration at the top of the cloud. towards a threshold space between two parks: the ASKÖ hall can be experienced as the centre between the Schlosspark and the sports park.

VERTIKALER SPLIT

LAGEPLAN

AKTIVE SCHAUFENSTER ZUM PLATZ

Zwei „Screens“ – tag- und nachtaktiv – treten mit dem Vorplatz und Schlosspark in einen Dialog und tragen subtil zu deren Belebung bei. Das Sportprogramm selbst – die Rhythmen des ABC – werden zum Generator von Urbanität.

Das ASKÖ-Center artikuliert die vertikale Schichtung unterschiedlicher Raum- und Nutzermilieus. Dabei werden die Räume und Rhythmen von Menschen, Tieren, Pflanzen und Naturelementen gleichermaßen zu Akteuren einer neuen räumlichen Szene: zwischen Untergrund und Himmel schichten sich vier Welten von Akteuren übereinander – und mittendrin das „Sportpaket“ des ASKÖ-Centers.

DIE BEREICHE DER EXTERNEN NUTZERINNEN

SCHNITT

ANSICHT

rendering



Location: Graz, Österreich Projektformat: EU‐weiter, offener, einstufiger anonymer Realisierungswettbewerb, ASKÖ Center Neu Projektstatus: abgeschlossen Site Size: 5.000 m2 BGF: > 4.080 m2 Planning period: 2012 Project duration: 3 Monate Client: ASKÖ- Landesverband Steiermark Planning: Werkraum Wien (Statik)